Yolanda Rivera va entrar com a regidora del Govern local de
Castellar el juny del 2019. Cinc anys després, assumia el relleu al capdavant de l’Ajuntament a mig mandat
després de la renúncia d’Ignasi Giménez, que acumulava disset anys a l’alcaldia.
Com estan sent els primers mesos al càrrec?
Sembla que faci més temps. Han sigut dos mesos molt bonics. Des de l'endemà de prendre possessió ja va ser molt intens, sobretot pel que fa a les relacions humanes. He visitat moltes empreses, entitats i persones. Sempre des d'un vessant humà, posant-me a disposició de la ciutadania, a qui represento i per a qui treballo. Estic molt agraïda de la rebuda que estic tenint, amb molta exigència en el treball. Hem tingut dos plens que ens han reclamat centrar-nos molt en els projectes que hem de tirar endavant. Al gener vam adjudicar obres per set milions d'euros i aquest febrer una altra licitació per cinc milions.
Com va ser rellevar Giménez després de disset anys?
El traspàs té la cara i la creu. Ho vaig assumir amb molta responsabilitat i molta satisfacció perquè ell confiés en mi per afrontar el repte. I vaig sentir el suport de la resta de l'equip. La cara b és el sentiment de dol. Perds un gran líder i també un amic. Però sé que podem comptar amb ell.
Què diria a aquells que sostenen que el 2023 van votar Giménez i no a vostè?
La pregunta està molt ben formulada perquè és en condicional. En aquests dos mesos i mig no m'he trobat amb això. Les persones m'estan donant un vot de confiança. Ningú m'ha qüestionat, al contrari. La gent sap que vota una llista i que és un equip amb un projecte que treballa conjuntament. Els projectes sobrepassen les persones, com passarà quan marxi jo.
És un mandat molt important en equipaments i obres. Anem per parts. Com van les de la piscina coberta?
Ja s'està muntant la coberta i el maig haurà d'estar enllestida. En l'administració pública és arriscat parlar de terminis, i vull ser prudent. Hi ha coses que surten del control de l'Ajuntament, però tots els procediments s'han fet de manera urgent per escurçar terminis.
[caption id="attachment_335421" align="alignnone" width="700"]

Yolanda Rivera, alcaldessa de Castellar | Juanma Peláez[/caption]
També es preveuen moviments per a la piscina d'estiu.
Les obres es van adjudicar al gener. S'ha signat el contracte i aquest mes de març han de començar tant les obres del Sant Esteve com les de la piscina exterior.
Com ha dit, el Sant Esteve és l'altra gran inversió.
Les del Sant Esteve han d'acabar abans. El curs vinent han d'estar enllestides. Nosaltres anticipem els diners i, amb el conveni, la Generalitat ens els tornarà per anualitats.
"L'habitatge és l'obsessió del mandat"
Un altre dels temes de debat arreu del país és l'habitatge. Una de les carpetes que agafa en herència és la Playtex. Quan es veuran els primers passos en el terreny?
En habitatge, tenim moltes potes per explicar. No és una qüestió només de Castellar, sinó en l'àmbit nacional, sobretot pel que fa al lloguer assequible. Vam adquirir amb romanents diferents solars. Primer, el de l'antiga Playtex. En dos o tres mesos sortirà a licitació la urbanització del solar. Paral·lelament, hem tancat un primer conveni amb l'Incasòl per a la construcció dels primers cent habitatges. Però tenim més parcel·les per fer habitatges a la zona.
Hi ha tres espais més al poble destinats a això.
El 2023 vam adquirir altres solars. El de la carretera de Sentmenat, el de l’antiga fàbrica Pascuet i un altre als Pedrissos. En total, són més de 230 habitatges. Tindríem possibilitat de fer-ne més, però els solars que no són la Playtex encara no estan en disposició de començar obres. Disposem del sòl, i hem fet els deures. La Generalitat ha publicat com actuarà en el pla per fer 50.000 habitatges a Catalunya. Hem de mirar-ho bé perquè l'Ajuntament cedeixi el solar i la Generalitat impulsi la construcció. Estem en una línia de sortida bona. En aquest mandat s'han de començar obres. Però no estaran els pisos fets. És un tema delicat i important i hem de ser sensibles a quina informació donem, perquè hi ha gent que ha dipositat moltes esperances en aquests pisos. L'habitatge és l'obsessió del mandat.
Es ve d'anys en què no s'havia fet cap moviment en aquest sentit.
Jo treballava a la banca el 2016 i sé el que va passar i les dificultats que aquest Ajuntament tenia. Han sigut anys que potser no s'ha fet en matèria d'habitatge tot el que calia, però s'han posat els fonaments per arreglar la situació econòmica de l'Ajuntament. Estem en un moment que permet fer aquesta aposta. I la Generalitat ha entomat el repte en primera persona i ara hem de crear sinergies.
Un altre dels desemborsos importants va ser per comprar Cal Gorina. Ha de ser la seu de les entitats culturals del poble, que reclamen espais?
Ens va semblar que era un patrimoni a preservar i teníem l'opció que passés a ser per al municipi. La vocació que té aquest espai apunta que serà cultural. La nostra aposta és acabar les obres de seguretat i apuntalament, perquè estava molt degradat. I, després, organitzar unes jornades de portes obertes, que es pugui visitar i fer un procés participatiu perquè els ciutadans diguin què s'imaginen, quin ús se li pot donar. Això ha de ser en aquest mandat. El resultat del procés de participació serà més endavant.
"Potser en deu anys arribem als 30.000 habitants, però ha de ser un creixement sostenible"
Tot plegat, respon al creixement de Castellar. Hi ha alguna previsió de quant pot arribar a créixer des d'un punt de vista demogràfic?
Castellar és un poble on es viu bé i la gent que hi viu té un alt nivell de satisfacció, com ens mostren les diferents enquestes. El nostre gran patrimoni és l'entorn natural, i aquesta és la primera de les barreres. Hem de créixer al nucli, sense envair espais no urbanitzables que són entorn verd. Hem de garantir un creixement sostenible. Potser en deu anys arribem als 30.000 habitants, però ha de ser un creixement que garanteixi els mateixos serveis públics que es donen ara.
El sud s'està convertint en un pol d'activitat, amb noves empreses i grans cadenes. L'Ajuntament té algun paper per dissenyar aquest creixement?
Ens estan arribant empreses i això és una gran notícia. Implica, d'entrada, ocupació. I, per tant, que la gent de Castellar, sobretot els joves, puguin treballar aquí en empreses capdavanteres com les que hi ha i sembla que arribaran. Però també és bo per l'impacte econòmic. Això no vol dir que no treballem per mantenir la identitat del poble. Amb la llei a la mà, no podem incidir en quina tipologia d'empreses arriben, mentre compleixin la legalitat. Seria molt arbitrari dir: un McDonald's no, però allò altre sí.
"Veig molt més a prop la ronda Nord que el tren"
Estan arribant les empreses abans que les infraestructures. S'ha reunit amb els alcaldes de Sabadell i Terrassa per parlar sobre la ronda Nord?
Ens trobarem aviat. També mirem més amunt, cap a la Generalitat. Hem demanat visita amb la consellera Sílvia Paneque. No volem anar com el germà petit de la ronda. Volem que ens escoltin. Tenim molt clar què necessita Castellar i quina connexió demanda. Volem participar d'aquestes reunions.
L'anterior alcalde ha insistit molt en la ronda Nord, amb l'arribada del tren en un segon pla per una qüestió d'economia. Vostè canviarà el discurs? Augmentarà la pressió pel perllongament?
Ni la ronda ni el ferrocarril depenen econòmicament ni políticament de l'Ajuntament. A mi m'agradaria que arribés el tren a Castellar. Però hem de ser realistes. Veig molt més a prop la ronda Nord que el tren. En les reunions parlarem de tot. Entenem que el tren anirà més lent i demanarem millorar la comunicació amb Sabadell per carretera. Demanarem el desdoblament de la carretera, més freqüència d'autobusos i
una llançadora [BRCAT] perquè la nostra estació sigui la de Sabadell Nord.
M'ha parlat de molts projectes a llarg termini. Treballa amb la intenció de presentar-se a les pròximes eleccions?
És molt aviat per contestar. Aquí deixarem la intriga [riu]. Avui, estic il·lusionada, contenta i em sento forta.
Si tanqués l'etapa al capdavant del consistori el 2027, què li agradaria deixar fet?
Hem parlat de les prioritats. L'habitatge, segur, deixar-lo encaminat. I inaugurar la piscina d'estiu. I les escoles! Sobre això, cal afegir que hem de fer la reforma de l'Emili Carles Tolrà per uns 800.000 euros.