L'arquitecte Martí Obiols Galí signa la Casa Barberà, una obra construïda el 2021 en aquesta localitat veïna de Sabadell. Fins aquí podria ser la introducció d’un habitatge qualsevol, però ben segur que aleshores pocs van ser autoconstruïts, en tres mesos (97 dies) i un pressupost de 'només' 70.350 euros als quals cal sumar els impostos.

Aquestes tres premisses són les que van marcar tot el projecte, un encàrrec del germà i la cunyada d’aquest arquitecte barceloní nascut el 1987. “M’agrada tenir l’oportunitat de fer cases amb baix pressupost. És un tipus de clients i obres que busco. Són oportunitats d’afinar l’enginy, optimitzar el projecte i alliberar-lo de tot el que és superflu", explica Galí. I això no vol dir, en cap cas, renunciar a la qualitat, perquè "amb una obra nova, avui dia és molt fàcil i barat fer una casa passiva", és a dir, eficient energèticament i que redueix la seva petjada ecològica.
En aquest cas, a més, gaudien d’orientació sud i que, al cap i a la fi, el nostre clima és força bo durant bona part de l’any. Per exemple, en la construcció de la casa s’han combinat els murs de termoargila –característics per la seva eficiència i aïllament– amb la fusta, present tant en el forjat del primer pis com en la gran estanteria enmig de la qual hi ha l’escala, i que fa de separador entre l’entrada i la sala d’estar.
Una altra característica de la Casa Barberà és l’alçada de la planta baixa, que s’ha fet d’aquesta manera per aconseguir que entrés el màxim sol possible i guanyar qualitat de l’espai. Segons l’arquitecte, així "guanyes molta captació solar a l’hivern i, a l’estiu, l’aire calent puja i estàs més fresc". Si bé Martí Obiols indica que una casa així, amb materials sostenibles, pot costar un 5-7% més que una convencional, aquest cost superior afirma que es veu compensat per l’estalvi energètic que s’assoleix.