Unitat contra les adversitats

Publicat el 16 de març de 2022 a les 10:51
Actualitzat el 23 de novembre de 2022 a les 19:43

Quin és el futur a mitjà i llarg terminien el sector de l’automoció? El setge a la mobilitat privada, el procés cap a la descarbonització i la renovació del parc automòbil, en un context post pandèmic, de falta de subministraments i immersos en una guerra a Europa, van ser els principals aspectes a debatre durant el segon Automobile Talks, organitzat per Fecavem, celebrat a l’Auditori de Foment de Treball.

  “La mobilitat privada ha portat progrés econòmic, llibertat individual i col·lectiva i la creació de molts llocs de treball”, va defensar el president de Fecavem, el Gremi del Motor i la UPM, Jaume Roura durant la seva intervenció, fent clara referència a la situació que viu el transport privat enfront diverses polítiques per prioritzar la mobilitat pública. Això i tot, va assegurar que “el sector de l’automoció ha superat totes les adversitats, i ara farem el mateix, encara que sigui difícil, tirarem endavant”.

Davant un escenari incert com l’actual, el president de la patronal catalana de l’automoció va demanar “generositat als treballadors, administració i empresaris en el moment que estem vivint” i va afegir que “la bona entesa és bàsica amb els sindicats”, coincidint amb la negociació dels convenis. 

D’altra banda, també va exigir l’execució d’un pla renove immediat per anar a favor de la sostenibilitat per la qual la patronal també aposta i defensa: “Volem encapçalar polítiques de sostenibilitat, però des del seny i el realisme”, va avisar.

Tenim un gran adversari

Per la seva banda, Josep Sánchez Llibre no va tenir embuts a l’hora d’assenyalar qui era el “gran adversari” per al sector de l’automoció: “La senyora Colau sempre ha lluitat contra la mobilitat i l’aparició de l’automòbil, però no se’n sortirà. Des de l’empresariat defensem que cada persona tingui el seu vehicle per atendre les seves ocupacions. Volem mobilitat sostenible i llibertat”. Així mateix, va exigir al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que “rebaixi ja els impostos de la benzina i no esperi a final de mes per prendre aquesta decisió tenint en compte l’impacte actual de l’augment del combustible sobre l’economia de les famílies i empreses”. 

Des de l’Associació Espanyola de Fabricants d’automòbils i Camions (ANFAC), el seu director General José López-Tafall, també va voler posar l’accent en l’actual vaga de transportistes i va admetre que “poden haver-hi importants afectacions en els fabricants de l’automoció”. 

No obstant això, es va mostrar més optimista de cara a unes afectacions tan clares amb la guerra d’Ucraïna com les que s’han viscut prèviament amb la pandèmia de la covid i la crisi dels microxips: “Som el vuitè productor mundial. Aquí tenim prop d’una vintena de plantes. No estem a l’escenari d’Alemanya, que han hagut de tancar diverses plantes”.