L’habitatge, a l’UCI: “La situació és insostenible”

La directora d’Estudis de Fotocasa, María Matos, va presentar en primícia l’informe de febrer sobre l’estat del mercat immobiliari a Catalunya a la jornada Ments Brillants

  • L’habitatge, a l’UCI: “La situació és insostenible”
Publicat el 31 de març de 2025 a les 10:54
Actualitzat el 31 de març de 2025 a les 13:17

Les xifres poden variar segons la font de les dades, però les línies generals són compartides pels diferents actors: el mercat immobiliari espanyol està en una situació crítica i la directora d’Estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos, ho va explicar el passat dimecres a la jornada Ments Brillants organitzada per la immobiliària Igloo Exes Centre de Josep Marín a l’Espai Cultura. Matos va presentar en primícia l’edició de febrer de l’estudi de Fotocasa research sobre l’estat del mercat immobiliari a tot l’Estat i centrat en Catalunya i va alertar que “hi ha un problema gravíssim d’habitatge que no se soluciona amb les mesures que escoltem de part d’uns i altres”, principalment perquè “falten dos milions d’habitatges per solucionar-ho”.

Can Gambús, zona de creixement de Sabadell amb iniciatives públiques i privades / Víctor Castillo

Segons Matos, des del 2014 s’ha fet ús dels habitatges que es van construir durant la bombolla immobiliària, no se n’ha construït al ritme que tocava i ara, per molt que agents públics i privats es posin les piles, falten elements com sòl, materials i, sobretot, mà d’obra qualificada. “El sector immobiliari no té mà d’obra qualificada per poder construir aquests habitatges i això serà un llast en l’oferta en els propers anys. Encara que es volgués doblar la producció no es podria perquè no hi ha personal qualificat”.

Un còctel d’elements que coincideixen en aquests moments i que, sumats als preus del lloguer i l’alta demanda que hi ha, cada cop més d’habitatges unipersonals, porta la situació immobiliària a un punt de màxima tensió. María Matos, de fet, augura que “estem a les portes d’una situació insostenible en què no hi haurà habitatges per tothom i cada any es farà més insostenible”. Creix la demanda, l’oferta no la cobreix i hi ha un increment de la població i del nombre d’habitatges unipersonals que fan que cada cop aconseguir un immoble de lloguer o propietat sigui més difícil. 

Les dades de Fotocasa revelen que la compravenda té més demanda que el lloguer, animada per la baixada dels tipus d’interès i l’abaratiment de les hipoteques, juntament amb la reducció de la inflació. Això, alhora, conjugat amb què el preu del lloguer ha pujat molt més que el de compra en els últims cinc anys. Concretament, segons aquest portal immobiliari, el preu del lloguer a Catalunya ha pujat un 99%, gairebé s’ha doblat, mentre que en el mateix període els preus de compravenda s’han encarit un 18%. 

Hipoteques, en bon moment

La compra d’un habitatge sol anar associada a la signatura d’una hipoteca i María Matos va destacar que, en aquest sentit, “tenim vent de cua per la baixada dels tipus d’interès”, que han atret més interessats a l’àmbit de la compravenda, empesos també per la saturació del mercat del lloguer. Des de Fotocasa auguren que “si mantenim la tendència, el 2025 podria ser el millor any des del 2007. Estem en una època daurada de la compravenda”. Quan hi ha poca oferta i molta demanda, el venedor té una posició dominant, perquè es redueix el marge de negociació.

Per la part compradora, a banda, “estem veient les millors ofertes hipotecàries dels darrers tres anys i veurem com torna la hipoteca tipus fix”, que segons Matos serà l’escollida en tres de cada quatre operacions hipotecàries. En aquest sentit, l’experta va assenyalar que aconseguir una molt bona hipoteca pot permetre estalviar un 10% del cost de compravenda, però també va apuntar que cal veure si l’augment dels preus ho absorbeix.

A la situació d’eufòria que viu el mercat de la compravenda s’hi volen sumar els joves, ja que entre els menors de 35 anys la intenció de compra és del 48%, coneixedors de les dificultats que té el mercat del lloguer. Les dades de la Generalitat recollides per l’Incasòl constaten que el darrer trimestre de 2024 el preu mitjà del lloguer a Sabadell va batre un nou rècord històric, situant-se a 809,20 euros, un 4,7% més que un any enrere; un 21% més que fa cinc anys.

Què frena algunes compres?

L’informe de febrer de Fotocasa augura que les principals dificultats per accedir a un habitatge no se solucionaran a llarg termini. Els quatre principals factors que endarrereixen l’accés a la propietat segons aquest estudi, sigui un o més d’un, són el preu (en un 69% de casos), l’estat dels habitatges (49%), la manca d’oferta (32%) i l’elevada despesa inicial que comporta comprar un domicili. Matos va assenyalar que, “cada cop costa més trobar l’immoble ideal”.

D’altra banda, la regulació del mercat de lloguer no està contribuint al fet que hi hagi més oferta. Segons Maria Matos i les dades de Fotocasa a Catalunya està passant el contrari: “El 42% dels propietaris volen retirar el seu habitatge del mercat; el 16% el volen passar a lloguer temporal i, l’11%, a turístic”.