Avantatges i inconvenients de construir amb fusta

Vimusa continuarà utilitzant aquest mètode constructiu pel seu benefici mediambiental. Ja té dues promocions acabades

  • Avantatges i inconvenients de construir amb fusta
Publicat el 30 de març de 2025 a les 13:13
Actualitzat el 31 de març de 2025 a les 13:14

La construcció amb fusta comença a ser una realitat a Sabadell després que ja s’hagin entregat diverses promocions públiques i privades construïdes amb estructures d’aquest material. En la part pública, l’empresa municipal d’habitatge, Vimusa, ja té al mercat dues promocions de lloguer assequible construïdes amb fusta que tenen 53 habitatges en total entre els 21 de la carretera de Barcelona (del 2022) i els 32 del carrer de Francesc Layret (2023).

I la previsió és començar-ne a construir 108 més aquest any a Can Gambús, on hi ha una promoció a punt de començar i en vindran dues més, així com el complex de gent gran La Roureda. En l’àmbit privat, diversos arquitectes locals ja han dut a terme construccions o rehabilitacions d’habitatges utilitzant la fusta com a material destacat en l’estructura, i el 2021, es va finalitzar la construcció del primer bloc de pisos de tot Sabadell aixecat amb fusta, al carrer del Montseny, d’iniciativa privada.

El director tècnic de Vimusa, David Onieva, va explicar els avantatges i inconvenients de treballar amb fusta a la jornada Fusta 360 del Gremi de la Fusta la setmana passada. Segons Onieva, els principals avantatges de fer servir aquest material són la sostenibilitat i la rapidesa constructiva. “La fusta en si ja té baixes emissions perquè durant el dia capta el CO2 de l’ambient i el transforma en oxigen. I el procés de fabricació emet moltes menys emissions que qualsevol altre procediment”, defensa Onivea.

I afegeix que és més lleugera, de fàcil muntatge gràcies a la construcció industrialitzada i reciclable, de manera que consumeix menys recursos de transport, així com d’aigua, perquè es munta en sec, i requereix un període de temps de muntatge menor amb tots els costos associats que això té. També va remarcar que la utilització de la fusta contribueix a la prevenció d’incendis i conservació dels boscos, de manera que també pot impulsar l’economia local i té un bon aïllament tèrmic.

David Onieva, durant la seva ponència al Centre Metal·lúrgic / DAVID CHAO

A l’altra banda de la balança, Onieva va detallar els principals punts febles o desavantatges d’utilitzar la fusta per construir habitatges. Principalment, són dos: de despesa i d’experiència. “Pot ser car”, va admetre el director tècnic de Vimusa, que va afegir que la situació del mercat pot generar manca de resposta perquè actualment no és el sistema més usat. Tanmateix, la poca experiència que hi ha al nostre territori fa que no hi hagi gaires exemples ni hagi passat prou temps per treure conclusions.

La fusta que es fa servir en la construcció és de tipus CLT. Panells de fusta encolats en capes creuades a 90 graus que donen més resistència. Serveixen per fer els forjats de les diferents plantes d’un edifici, però de moment no s’utilitza en el soterrani, on es fa servir formigó. “Fer un edifici de fusta és com muntar un moble. Instal·lar l’estructura requereix tres o quatre treballadors”, perquè el projecte es defineix exactament als despatxos, i després això es trasllada sobre el terreny. És el que es coneix com a construcció industrialitzada amb tecnologia BIM, que permet planificar amb molta previsió cada pas en l’obra.

És resistent al foc?

Una de les qüestions que sempre es posen sobre la taula, va comentar Onieva, és la resistència de la fusta al foc. Segons va indicar, “la fusta es crema, però hi ha temps a sortir”. En contraposició de l’acer, que “quan perd la resistència, perd la protecció de cop”. Va posar l’exemple de l’edifici de València (districte de Campanar) que es va cremar el febrer de l’any passat i no era de fusta, sinó que incloïa un material inflamable com és el poliuretà.