La Generalitat obrirà la primera convocatòria de reserva pública de sols per a habitatge social el pròxim 28 de febrer, segons ha anunciat aquest dijous la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, en una trobada amb representants dels promotors i del món municipal. Segons ha detallat, un cop inscrits, s'obriran dues convocatòries més: una a l'abril per als solars que ja tinguin operadors assignats i una altra al juny destinada a buscar operadors per als municipis que hagin fet l'encàrrec a la Generalitat per construir habitatge social. En la seva intervenció, la consellera Paneque ha reclamat el "compromís" del teixit industrial català per fer front a una "situació d'emergència" davant la manca d'habitatge.
Per als destinataris de la convocatòria de l'abril -destinada al operadors que ja tinguin assignats els solars- Paneque ha garantit als operadors que tindran garantits els ajuts per tirar endavant i se'ls oferirà la possibilitat d'acollir-se a un finançament en condicions favorables de l'ICF. Respecte a la convocatòria del juny, la consellera ha detallat que es farà un concurs per lots i els operadors adjudicataris també podran sol·licitar ajuts i la possibilitat d'acollir-se al finançament de l'ICF i d'operar els edificis durant un període de 75 anys.
D'altra banda, la consellera ha recordat que el Govern també preveu ajudes per als promotors d'habitatge social perquè el projecte sigui "viable", com l'abonament mensual de la diferència del lloguer de 10,65 euros per metre quadrat de superfície útil i el que pagarà el llogater del pis.
Paneque ha explicat als promotors presents a la trobada que l'ICF oferirà una rebaixa d'1,5 punts dels tipus d'interès durant 20 anys i que un cop passats 28 anys des de la finalització de les obres, els promotors hauran d'ingressar una part dels lloguers per rescabalar part de les subvencions i compensar els municipis que hauran aportat el solar.
En la seva exposició, Paneque ha demanat el "compromís" i la "implicació" dels promotors, resta d'administracions i al teixit industrial català que s'impliquin per fer front a una "situació d'emergència" davant la manca d'oferta d'habitatge i els joves puguin disposar d'un habitatge a un preu raonable i que no hagin de marxar dels municipis on han crescut i viscut fins ara. "Promoguem la necessària col·laboració público privada. És una aliança del tot imprescindible", ha dit.
La consellera d'Habitatge ha traslladat al sector que el Govern té "plena consciència" que el problema de l'habitatge és "estructural" i que afecta milers de famílies i "condiciona el projecte vital i personal" dels ciutadans.
Paneque ha explicat que la reserva pública de solars, que el Govern va aprovar dimarts passat, té la voluntat d'incrementar el percentatge d'habitatge protegit per acostar-se als estàndards europeus i donar resposta a la forta demanda.
Els promotors creuen que les mesures són molt "compromeses"
El conseller delegat d’una empresa privada de promoció d’habitatges protegits CEVASA, Donato Muñoz, ha assegurat que les propostes de Paneque són “molt compromeses” i que feia molts anys que es necessitaven aquest tipus de mesures “atrevides”. També ha vaticinat que el sector respondrà “positivament” a aquest incentiu del Govern. Respecte a les ajudes anunciades per la consellera Paneque, Muñoz ha assenyalat que el finançament és necessari per a construir habitatge que tingui un preu inferior al del mercat i ha explicat que els promotors sempre prefereixen treballar amb preus baixos.
En relació amb l’objectiu del Govern d’agilitzar els tràmits d’obtenció de llicències, que actualment poden arribar a allargar-se fins a dos anys, Muñoz ha notat un “canvi de tendència” i una “preocupació” dels ajuntaments, i afirma que tenen la voluntat de canviar aquesta dinàmica. Tanmateix, ha assegurat que en el millor dels casos, d'ençà que el promotor adquireix el solar fins que l’obra està feta, es triguen uns tres anys, termini que ha qualificat “d’èxit”. En aquesta línia, el conseller delegat de CEVASA ha afirmat que seria una “carambola” poder fer habitatges en tres anys o menys des que s’identifica el solar.