El sector immobiliari preveu “bones perspectives” de cara al 2025 i ha aplaudit les mesures que s’han anunciat per “solucionar el problema”. Així ho ha expressat el president de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), Vicenç Hernández, en el marc de la X Tribuna Immoscòpia 2025, duta a terme a Barcelona, que ha justificat per la “baixa dels tipus d’interès, la voluntat de finançament i gent que vol comprar”. Tanmateix, ha dit que això no evita “la preocupació per l’emergència habitacional” actual. D’altra banda, a l’acte s’ha presentat un estudi sobre l’índex d’accessibilitat d’un pis en propietat, fet per l’economista José García Montalvo, que ha advertit que els preus seguiran tenint “un impacte negatiu” per adquirir-lo.
Hernández ha aplaudit que la majoria d’iniciatives que les diferents administracions han posat damunt la taula, perquè “han entès l’arrel del problema i la dimensió”, tot subratllant que es tracta d’un fenomen “polièdric i no és només posar un topall als lloguers”. El president de l’ACI ha afirmat que “el 2024 s’ha vist voluntat” política en la línia de “solucionar el problema”. En aquest sentit, ha criticat “el biaix ideològic” que s’aplicava fins al moment en aquesta matèria i que actualment “està baixant”, ja que “no és un tema conjuntural sinó estructural i hi ha molta més voluntat de col·laboració”.

El president de l’organització ha admès que “hi ha un decalatge” entre el discurs polític i “la realitat”. Alhora, ha indicat que “es poden fer volar coloms” amb promeses en construcció d’habitatge social, però a parer seu “és complicat” fer-ho i ha recordat que al segle passat va haver-hi. Tot i que, Hernández ha apuntat que “es va gestionar malament” i per això ha suggerit “posar l’esforç en tenir una oferta més àmplia”. En aquesta línia, ha assenyalat “créixer en oferta d’habitatge lliure, de protecció social i assequible, tant de lloguer com de compra”.
Per una altra part, Vicenç Hernández ha posat l’accent en què són “part de la solució” i que no tenen “cap problema” per asseure’s amb tots els agents implicats en la problemàtica d’accés a l’habitatge. El responsable dels agents immobiliaris ha defensat que “la situació actual és culpa de l’administració per no haver fet les coses bé” i que “ni els propietaris ni els llogaters ni les entitats que representen uns i altres són culpables de res”.
Accés a l’habitatge
L’economista José García Montalvo, en la presentació de la seva anàlisi sobre l’accés a l’habitatge, ha concretat que els tipus d’interès “aportaran menys” per assolir aquest dret, encara que amb l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca “no se sap què passarà”, ha matisat. García Montalvo ha desmentit que “hi hagi una nova bombolla immobiliària, perquè no hi ha excés de crèdit” i ha precisat que als voltants de 2008 era “el 43% del PIB i en aquests moments és del 5%”. L’especialista ha reblat que “no hi ha aire per aquesta suposada bombolla” i ha afegit que en aquests moments “s’estan formant unes 230.000 famílies i construint uns 95.000 habitatges”, mentre que entre 2004 i 2006 “eren 300.000 famílies i es produïen 600.000 pisos”.
D’altra banda, García Montalvo ha criticat la limitació dels preus, quan “hi hagi un monopoli o oligopoli” li troba sentit i si no és així, “és contraproduent”. L’economista ha dit que s’ha arribat “a l’absurd que un gran tenidor té més de cinc pisos” i per això, considera que a l’estat espanyol “hi ha més de dos milions de monopolistes”.
Baixada del 5% a Barcelona
El Comissionat d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, ha explicat que el lloguer a la capital catalana s’ha reduït un 5% des de març de 2024. El responsable del consistori ha assegurat que, en paral·lel, a Madrid s’ha incrementat un 7%, i per això ha recalcat que “es comencen a veure alguns resultats”. Ramon Riera, que ha participat en la inauguració de la jornada, ha afirmat que “a Barcelona encara hi ha molt lloguer residencial, sent la ciutat d’Espanya amb més lloguer”.
El comissionat ha instat tots els agents implicats en els preus de l’habitatge a “minimitzar” l’alça que hi ha prevista per aquest any. Ramon Riera ha dit que “cal ecosistema i més dinamisme en el sector” i que “faci possible un mercat en consonància i correlació amb les rendes del treball de la ciutadania”.