L’Associació de Propietaris de Catalunya ha demanat un pla de xoc per incentivar als arrendadors d'habitatges a mantenir els seus pisos al mercat de lloguer i a abaixar els preus a canvi d’incentius fiscals temporals. El president de l'organització, Sergi Llagostera, ha avisat que cada cop hi ha més pisos que fins ara es llogaven que s'estan venent a inversors perquè els petits i mitjans propietaris –que tenen en possessió el 80% del parc– "no poden superar la pressió" legislativa. Des del 2015, s'han retirat un 40% dels pisos del mercat i "no en sortiran més", ha afirmat. A més, ha dit que les propostes de vaga de lloguers i de baixada de preus de la manifestació de dissabte convocada pel Sindicat de Llogateres són "desafortunades".
"Si vols donar seguretat jurídica al mercat no pots anar contra la dinàmica que ja és prou negativa fins ara", ha dit, referint-se a les propostes de promoure una vaga de lloguers i de reclamar una rebaixa dels contractes d'arrendaments a "canvi de res".
D'altra banda, ha insistit que hi ha una tendència generalitzada a vendre pisos destinats a arrendar perquè "no hi ha garanties" legislatives. "Ens convé que el mercat estigui en mans d'inversors o que sigui el propietari de tota la vida qui llogui amb un mercat assequible?", s'ha preguntat. Pel que fa a la proposta d'incentius, ha demanat que siguin "elàstics", que s'adaptin a la zona i el tipus d'habitatge i "temporals" fins que no se solucioni el problema de "demanda sobredimensionada per l'oferta existent" i la manca de lloguer social.
L'associació, que concentra el 50% del parc d'habitatges de lloguer de Catalunya, ha acusat les administracions de sotmetre als propietaris a un "estrès legislatiu" des del 2015 i ha lamentat que se'ls vulgui traslladar la "funció social d'auxili" per la manca de lloguer social, que tan sols representa l'1% del parc.
En aquest sentit, Llagostera ha reiterat que els arrendadors es troben davant d’una "inseguretat jurídica greu", entre altres, per a la dificultat que tenen a l’hora de desnonar. D'altra banda, ha dit que hi ha el "rumor" que govern espanyol es planteja prorrogar un any més les limitacions als llançaments, fet que ha lamentat tot afirmant que aquesta suspensió s'està fent des del 2020 "sense cap compensació" pel propietari.
"Quan un propietari posa un pis al mercat fa una inversió, paga impostos, es fa càrrec del manteniment, de les obres, de les assegurances de la comunitat i ha de tenir la seguretat de quin serà el marc legal que l'estan canviant cada dos per tres i la seguretat que podrà desnonar el llogater que no paga", ha afirmat, tot detallant que els desnonaments s'allarguen fins a dos anys. En aquest sentit, també ha lamentat que a Catalunya es consideri un gran tenidor el propietari de cinc pisos, on s'inclou l'habitatge habitual i la segona residència i "es posi al mateix sac que una societat immobiliària gran que en pot tenir 200".
Els problemes, segons l'associació, s'arrosseguen des de la primera llei catalana d'habitatge que obligava els propietaris a oferir un lloguer social, la 24/15, que ha estat parcialment tombada pel Tribunal Constitucional, però s'han "consolidat" amb l'última normativa estatal promoguda el govern de coalició.
Llagostera ha detallat que l'organització que representa concentra petits i mitjans propietaris que es dediquen al lloguer per obtenir un rendiment o complementar els seus ingressos amb els lloguers, però no inclouen ni fons d'inversions, ni socimis ni bancs. "Existeix una gran pressió sobre els propietaris que lloguen i que estan criminalitzats com si llogar fos especular. S'ha de distingir entre un rendista i un especulador. El que especula compra i revèn. El que busca una renda fixa no perjudica ni incrementa preus, simplement busca una rendibilitat i prou", ha dit el president de l'associació.