Si sou mares o pares primerencs potser us trobeu ara davant d’una de les decisions més importants per al vostre fill o filla: a quina escola anirà? D’aquí a un mes –el 12 de març– s’obrirà el termini per presentar sol·licituds de preinscripció escolar, i els centres bullen durant aquestes setmanes amb jornades de portes obertes i trucades de familiars inquiets. Per tot arreu, la mateixa pregunta: com puc saber quina és la millor escola?
Afortunadament, Sabadell és una ciutat rica en models d’escoles i en projectes educatius. Així doncs, que tinguem una gran diversitat de centres facilita que les famílies puguin trobar aquell model que més s’adapta a les seves necessitats i als seus valors.
Les portes obertes són el factor que ens farà decantar, segurament. Quan aneu a veure escoles, visiteu-ne tantes com pugueu, fins i tot aquelles que penseu descartar: us aportaran informació i elements per decidir. A Sabadell, teniu més d’una cinquantena de cites a infantil i una trentena més a secundària per descobrir els espais escolars. La majoria, entre mitjans i finals de febrer i principis de març.
A banda de mirar les instal·lacions, fixeu-vos en les parets, que il·lustren els projectes i el valor que donen als treballs dels alumnes. I pregunteu: per l’estabilitat de l’equip docent, pel nombre de places disponibles, per l’estil d’aprenentatge; pels programes i mètodes innovadors…
També és recomanable concertat –en la mesura del possible– una entrevista personal extraordinària. Allà podreu resoldre tots els dubtes de forma més personal i en intimitat.
Noves cares a l’escola
Es calcula que a Sabadell, prop de 1.800 infants nous començaran I3 en un dels centres de la ciutat. Actualment, hi ha quasi 19.000 alumnes escolaritzats entre I3 i 6è de primària. I més de 10.000 cursant l’educació secundària obligatòria.
Com a informació afegida, en el cas de Sabadell, un 61,5% estudia en centres públics i un 38,5% ho fa en escoles de titularitat concertada.
I quin model d’escola vull?
No totes les escoles enfoquen l’educació de la mateixa manera. Tal com hem comentat abans, hi ha diferents línies pedagògiques, idearis i valors. Per tant, el primer que han de fer les famílies és reflexionar sobre què creuen que és una bona educació i amb quines metodologies se senten més còmodes. Un dels factors que més valoren molts pares és l’atenció individualitzada de l’alumne: la capacitat del centre per atendre les necessitats de cada infant.
L’escola destacarà en el seu web aquells valors amb què vol sentir-se identificada. També hi voldrà plasmar els projectes de què estiguin més orgullosos, que formen part de la seva carta de presentació. Es troba molta informació d’interès en un web: la importància que dona el centre a algunes de les matèries, la comunicació que mantenen amb les famílies, l’equip docent, els horaris, les llengües que s’hi parlen, l’activitat de l’Associació de Famílies d’Alumnes.
Evitem fer gaire cas de: “a mi m’han dit que...”
Entre els consells més plausibles, us recomanem, abans de res, evitar els prejudicis. Si comences a visitar escoles carregat de prejudicis, estàs mirant la realitat amb ulleres brutes. Per això, per recollir informació –a banda de les que el mateix centre t’haurà explicat– els experts recomanen parlar només amb pares i mares que ja tinguin fills escolaritzats a aquell centre, i no fer excessiu cas dels rumors externs. Tenir a l’abast una bona xarxa de famílies amb alumnes ja escolaritzats és positiu de cara a la preinscripció, perquè són una font d’informació útil sobre diferents escoles. Però no ens hem de quedar només amb una primera opinió: contrastem i escoltem diferents veus, ja que la visió d’un centre educatiu està completament vinculada a l’experiència personal, que pot ser molt bona, o no. Posem en dubte els rumors. A vegades les escoles en són víctimes des de fa molts anys i no sempre són certs.
Una altra font d’informació, no sempre tinguda en compte per les famílies, seran les mestres de les escoles bressol, ja que moltes coneixen perfectament l’entorn educatiu de la ciutat.