• Publicitat

    Llegum cuit: fill de la ciutat industrial?

    És propi de les urbs fabrils catalanes i no existeix a fora
    Cigrons cuits / LLUÍS FRANCO
    Ander Zurimendi
    16 de febrer de 2021

    Els visitants de fora de Catalunya sempre se sorprenen quan veuen les parades de llegums cuites. “Però que no les sabeu coure vosaltres mateixos?”.

    I és que les parades de cigrons, llenties i mongetes no existeixen a altres contrades de l’Estat. Encara més, tampoc són habituals fora de les zones industrials (per exemple, costa de trobar a una ciutat com Lleida).

    Quin és el motiu d’aquesta especificitat? Les causes que ho expliquen són múltiples i els historiadors no tenen una única explicació de consens. Ara bé, està arrelat a motius socioeconòmics històrics. Probablement per la seva existència abundant i una base social propícia al seu consum: treballadors industrials que necessitaven un menjar barat i amb una bona aportació nutricional.

    Però no només treballadors masculins. Aquí rau la clau. També estalviava temps a les dones obreres, que compaginaven les llargues hores a la fàbrica amb les tasques de la vida: cuina i neteja de la casa, així com de cura d’infants.

    De fet, la introducció de la dona al mercat laboral arriba molt d’hora a Sabadell i la resta de ciutats industrials vallesanes i catalanes. Ja a principis del segle XX, la taxa de feina femenina és molt elevada. I poder comprar cigró, mongeta o llentia cuita és una forma d’estalviar temps (així com el bacallà remullat).

    Tanmateix, de vianda cuita o de bacallà remullat ja n’hi ha als segles XVII i XVIII, com ha detectat l’historiador vallesà Joan Soler. Per tant, no és demostrable i no es pot presentar com a novetat vinculada a l’obrerisme femení. Ara bé, sí que és possible que es reforci per aquest motiu, sosté l’historiador. Es pot relacionar el llegum cuit, doncs, amb la qüestió del temps i el treball de les dones. Sense dubte, és una idea popular.

    Hi ha una excepció segura: les llenties, que tanmateix no es consumeixen a l’Estat fins a la Guerra Civil. De fet, cap a l’any 1937 adquireixen el sobrenom de pastilles del doctor Negrín, en referència al president de l’executiu republicà de l’època.

    Publicitat

    També et pot interessar

  • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
    Telèfon: 937 275 545

    Redacció: [email protected]

    Publicitat: [email protected]

    Administració i subscripcions: [email protected]

    Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

    Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

    Certificats per:
    Amb el suport de: