• Publicitat

    Com evitar els barruts que reserven taula i no es presenten?

    Els restauradors demanen un telèfon de contacte i, fins i tot, una paga i senyal
    Guillem Plans
    28 d'abril de 2023

    Una sentència judicial ha donat la raó a un restaurant amb dues estrelles Michelin de Sant Sebastià per haver cobrat 510 euros a tres persones que van reservar taula i no s’hi van presentar. La plantada va sortir cara, amb propina inclosa. Tot i que aquest fenomen de desconsideració afecta molt més els establiments de grans capitals o de la costa, amb clientela ocasional i poc fixa, és difícil d’evitar de tant en tant a Sabadell. Per això, a banda de demanar el telèfon i trucar per confirmar la reserva, alguns restauradors adopten mesures per plantar cara als barruts. 

    “L’altre dia em van fallar tres taules. Un dissabte a la nit, per sopar…”, lamenta l’Antònia, del restaurant Can Mauri, situat entre Sabadell i Polinyà. Considera que les plantades “són un problema enquistat que hi ha hagut sempre”. 

    Quan el client no avisa amb prou antelació de l’anul·lació, o directament no s’hi presenta, els restaurants no només deixen d’ingressar aquell compte, sinó que sovint també perden els diners que haurien guanyat amb un comensal responsable. “Nosaltres perquè som prou grans, però si els restaurants són petits, una anul·lació a última hora pot suposar perdre un 15 o un 20% d’ingressos”, comenta Josep Maria Villagrasa, xef del restaurant Can Feu. 

    És una pràctica més habitual en grups grans, que encara són més complicats de substituir quan fallen perquè bloquegen un espai al restaurant. “Les taules petites es poden renovar amb la demanda instantània i recurrent, però amb els grups és una problemàtica”, assenyala Salvador Fusté, director general de Casa Fuster. 

    Els restauradors consultats intueixen que la manera d’actuar d’aquestes colles és assegurar-se una taula en restaurant per, a continuació, ampliar les opcions i potser canviar d’opinió. La trucada per anul·lar, després, queda en l’oblit. 

    “Per sort, no és un problema que passi excessivament a la nostra localització, ja que tenim un perfil de client molt fidel”, matisa Fuster. “En altres llocs, sense la figura del client habitual, potser és diferent. A nosaltres, quan ens truquen és perquè ens coneixen i volen venir a casa”, afegeix. Villagrassa, de Can Feu, també comenta que en el seu cas és poc freqüent, tot i que “en algun cas, passa”. Quan la reserva és a partir de tres o quatre persones, diu, el mateix dia truquen per confirmar la reserva. 

    Quan la plantada cau en un dia especial, encara fa més la guitza. Per exemple, en grups grans durant les festes nadalenques. 

    Fins i tot, els restauradors es troben amb celebracions d’aniversari i comunions anul·lades sense antelació. En aquest cas, establiments com Casa Fuster i Can Mauri opten per demanar una paga simbòlica, que en cap cas cobriria la possible plantada, però sí que compromet –mínimament– la reserva. 

    Per exemple, al restaurant polinyanenc l’Antònia demana 50 o 100 euros a grups d’entre 15 i 20 persones. “Així tenen l’obligació d’avisar, és l’única solució. Però no som els únics, perquè al lloc on fan les ungles els passa el mateix…”, lamenta la restauradora. 

    Publicitat

    També et pot interessar

  • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
    Telèfon: 937 275 545

    Redacció: [email protected]

    Publicitat: [email protected]

    Administració i subscripcions: [email protected]

    Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

    Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

    Certificats per:
    Amb el suport de: