• Publicitat

    SARSA, el primer concessionari SEAT de Sabadell

    Pere Casas i Ribas, el fundador, va veure l’oportunitat de fer valer l’experiència que tenia en la compravenda d’automòbils i va sol·licitar ser un servei oficial de la marca
    Entrada del concessionari de la carretera de Terrassa, 101-131, inaugurat el 1966
    Opinió
    25 de juliol de 2022

    La primavera del 1949, l’empresa torinesa Fiat, l’Institut Nacional d’Indústria (INI) i un grup de bancs espanyols van constituir la Sociedad Española de Automóviles de Turismo (SEAT), societat anònima creada amb l’objectiu de motoritzar el país per mitjà d’una companyia nacional que produís vehicles més econòmics que no pas havent-los d’importar.

    La primera fàbrica es va construir a la Zona Franca del Port de Barcelona, malgrat que la voluntat de les autoritats del règim era que la fàbrica s’instal·lés a Burgos o a Salamanca, però la pressió dels italians i dels bancs accionistes va fer que s’optés per Barcelona. El primer model que es va produir l’any 1953 va ser el Seat 1400, una còpia del Fiat 1400. Durant més de 30 anys, Seat va comprar les llicències de Fiat per poder fabricar i comercialitzar els vehicles d’aquesta marca amb el seu nom.

    Seat arriba a Sabadell

    En poc temps, els Seat es van fer molt populars. El 1957 va arribar el Seat 600 i també les “llistes d’espera” per la incapacitat d’atendre la creixent demanda que hi havia. El 600 es va convertir en el primer gran èxit de la marca i en el símbol nacional de la mobilitat i la llibertat individual i familiar.

    Aquell mateix any, Seat va obrir concessionari a Sabadell, gràcies a Pere Casas i Ribas, sabadellenc i amb experiència en el ram de l’automòbil, com a venedor dels vehicles de la marca SIMCA. Casas va veure l’oportunitat per fer valer el coneixement que tenia de la compravenda d’automòbils i va obrir el seu propi negoci, aprofitant una de les primeres concessions que va donar la Fiat-Seat. El primer servei oficial i taller d’aquestes marques a Sabadell es va obrir al número 21-25 de la Via Massagué. Durant un parell d’anys el va explotar només Pere Casas, però el 1959 va decidir crear la societat Servicios del Automóvil Reunidos, S.A. (SARSA). Va incorporar a la societat els seus nebots: Jordi Sardà Casas, Pere Casas Vilarrasa i Rosa Maria Sardà Casas, representada pel seu marit Josep Maria Ribé Serra, a més de la família Espinal, que, més endavant, deixaria la societat. Set anys més tard, el concessionari va passar a la carretera de Terrassa, números 101-131. Jordi Sardà es cuidava dels recanvis; Pere Casas, del taller i la postvenda; i Josep Maria Ribé, de les vendes i la gerència. La part comptable i l’administració estava en mans de professionals externs contractats.

    El concessionari va arribar a tenir 120 treballadors. Aleshores, a Sabadell, hi havia les concessions oficials de Renault, en mans de família Martí; la Simca-Talbot, en mans de la família Garcia, i la Seat, en mans dels Casas-Sardà-Ribé. Amb l’arribada dels anys setanta i la mort del fundador, Pere Casas, i del soci Josep Maria Ribé; Jordi Sardà va assumir la funció de gerent i cap comercial.

    Mig segle d’història

    Després de vint-i-cinc anys, SARSA estava ben assentada a mitjans dels anys vuitanta. Fiat havia posat punt final a la seva relació tecnològica amb Seat i, en pocs anys, el Grup Volkswagen es va fer càrrec de la fàbrica catalana. Amb l’obertura de la Rambla Ibèria, el concessionari de Sabadell havia girat la seva façana cap al número 16-18 d’aquesta nova gran avinguda.

    L’arribada de Volkswagen-Audi va fer que Seat fes un salt productiu i qualitatiu molt important, i SARSA també. Per decisió dels alemanys, van haver d’obrir un nou concessionari a Castellar del Vallès, amb el nom SARSA Vallès, per tal que s’especialitzés en els vehicles de la seva gamma, com ara els Golf i els Audi. A Sabadell hi havia el concessionari Superwagen de Joan Fernández que ja comercialitzava aquests models i Volkswagen no volia rivalitats estèrils en una mateixa ciutat, de manera que va forçar aquesta solució. SARSA es va concentrar en els vehicles Seat i Skoda a Sabadell i SARSA Vallès en els Volkswagen i Audi.

    Interior del concessionari de la carretera de Terrassa, 101-131, inaugurat el 1966
    Interior del concessionari de la carretera de Terrassa, 101-131, inaugurat el 1966 / CEDIDA

    Uns anys més tard, a mitjans de la dècada dels noranta, SARSA va arribar a, amb l’obertura d’un concessionari Volkswagen-Audi. Va ser un moment clau per a l’empresa, perquè se’ls obria un nou mercat de gran dimensió. I més encara, l’any 2004, van obrir un altre concessionari Audi a Manresa. Tres anys més tard, però, uns mesos abans de l’inici de la gran crisi econòmica, els hereus dels Casas-Sardà i Ribé fundadors van vendre el grup automobilístic als creualtencs Miquel Martí Escursell i els seus germans Josep Maria i Silvia (Grup Moventia). SARSA continuava així en mans locals, però es tancava l’etapa –50 anys– de servei oficial Seat a Sabadell.

    Publicitat

    També et pot interessar

  • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
    Telèfon: 937 275 545

    Redacció: [email protected]

    Publicitat: [email protected]

    Administració i subscripcions: [email protected]

    Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

    Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

    Certificats per:
    Amb el suport de: