• Publicitat

    Compte enrere per rehabilitar habitatges a Sabadell

    Els fons europeus Next Generation subvencionen entre un 40% i un 80% la rehabilitació d’habitatges per millorar la seva eficiència energètica
    Aleix Pujadas Carreras
    27 de febrer de 2023

    La meitat dels habitatges de Sabadell tenen més de 45 anys. I només tres de cada deu tenen certificat energètic, sempre segons dades de l’Institut Català d’Energia (2022) i el Cadastre (2021). Els fons europeus Next Generation disposen de diverses partides i els lectors del Diari n’hauran llegit notícies relacionades amb la mobilitat, per exemple. Però aquests fons també subvencionen la rehabilitació d’habitatges per millorar-ne l’eficiència energètica i reduir els consums. Des del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) subratllen que els Next Generation ofereixen una “oportunitat única” per rehabilitar els habitatges, tal com subratlla el delegat del Cateb al Vallès Occidental, l’arquitecte tècnic Bernat Navarro Gibert.

    Rehabilitació d’una façana a Sabadell / Aina Torres

    Però també apunta que encara hi ha molta feina a fer per donar a conèixer les ajudes i que hi ha certes reticències per part dels propietaris per tirar endavant els projectes. Segons dades de la pròpia organització, fins ara a Sabadell s’ha millorat l’eficiència energètica de 13 habitatges amb aquesta subvenció europea. A Terrassa 27 i a Rubí, 2. En el cas sabadellenc, en un habitatge s’ha aconseguit una millora de l’eficiència energètica del 57,32%, mentre que la mitjana dels altres 12 és del 30,11%, la qual cosa comporta un estalvi en la factura de la llum al voltant del 30% i una reducció de les emissions de CO2. Es faran convocatòries anuals fins al 2026.

    Esperant confiança

    Les dades són petites, tenint en compte que només a Sabadell hi ha més de 80.000 habitatges. Els tècnics esperen que “en el moment que els comencem a tirar endavant hi hagi un efecte dominó pel boca-orella”.

    Els fons europeus subvencionen des d’un 40% a un 80% el cost de la rehabilitació, segons el percentatge de reducció del consum que aconsegueixi cada projecte. Navarro destaca la singularitat d’aquesta convocatòria perquè “només complint l’eficiència energètica et paguen el 40% del total. Abans era molt més concret: demanaves una subvenció per arreglar una façana esquerdada i únicament et pagaven la reparació estructural, no el pintat, per exemple”.

    La quantitat subvencionada que pot rebre cada habitatge està limitada, i aquesta va de 6.300 euros a 18.800 euros segons l’actuació. Per això, Navarro subratlla que “la intenció real és que la gent vegi que els diners que tenen per arreglar la façana es multipliquen. Tenir 40.000 euros vol dir que realment en tenen 100.000 euros [comptant amb una subvenció del 60%]”. També se subvenciona la rehabilitació de locals comercials o d’altres usos. Les llars vulnerables també es poden acollir a l’ajuda, amb la previsió que es pugui subvencionar el 100% de l’operació.

    Tres programes 

    Hi ha tres programes d’ajudes dirigides als propietaris particulars o agrupats en comunitats de veïns. Són els denominats programes 3, 4 i 5. El 3 i el 5 estan enfocats als edificis, tinguin un, dos o desenes de pisos. El 4 està enfocat a un habitatge en particular, i el pot demanar un sol particular, visqui en un pis o una casa. Segons Navarro aquest és el punt que està generant més interès, perquè “és el menys exigent, el que et demana menys millora. El màxim subvencionable són 3.000 euros i et donen un percentatge respecte a la despesa”.

    Bernat Navarro explica que el programa 5, de rehabilitació del conjunt d’un edifici, està pensat per generar un efecte crida. Aquesta opció, apunta, serveix perquè subvenciona el 100% d’un tràmit indispensable com és l’elaboració del projecte i del llibre de l’edifici, que indica el seu estat i les obres anteriors que s’hi han fet. Després, els propietaris decidiran si tiren endavant la rehabilitació de l’edifici o no, sense perdre la subvenció d’aquesta part prèvia. Segons el tècnic vallesà, això es fa “perquè es vegi que és possible rehabilitar”.

    Quines obres hauria de fer?

    Principalment, per millorar l’eficiència energètica i estalviar energia en un edifici, caldrà actuar a la façana i la coberta. Es tracta de posar un abric a l’immoble, com exemplifiquen els tècnics. Una capa d’aïllament a totes les façanes que permeti reduir el fred i la calor. El sistema més econòmic es diu SATE i consisteix a aplicar un aïllament prim, d’uns 8-10 cm de gruix, a la façana. “No hem d’entrar als pisos i podem treballar per fora”, destaca Navarro. Amb aquest aïllament de totes les façanes -inclosos patis de llums- i cobertes es pot aconseguir una subvenció del 60%. Per augmentar aquesta xifra caldrà canviar calderes i aires condicionats per altres sistemes més complexos.

    A les ciutats com Sabadell i la resta de fora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la gestió dels fons es fa a través de l’administrador de la finca i l’Oficina Tècnica de Rehabilitació, que ofereix tota la informació sobre les ajudes al web www. otr.cat.

    Publicitat

    També et pot interessar

  • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
    Telèfon: 937 275 545

    Redacció: [email protected]

    Publicitat: [email protected]

    Administració i subscripcions: [email protected]

    Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

    Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

    Certificats per:
    Amb el suport de: