Oci i cultura

La Calòrica dispara contra l’emprenedoria Mr. Wonderful

El Fresc Festival exhaureix entrades a les dues funcions de ‘Fairfly’ en la seva estrena als Jardinets

/ VÍCTOR CASTILLO

La Calòrica tornava a Sabadell amb expectatives després d’haver girat De què parlem quan parlem d’aquesta merda al molt llunyà maig de 2021. Una distància galàctica per veure la companyia del moment, tot i que sigui una etiqueta que no els agrada del tot. Encara menys “la companyia de moda”.

I no els manca raó: a Sabadell han portat l’obra Fairfly, que va ser estrenada l’any 2017. Era l’any del referèndum i encara faltaven un parell d’anys per tal que el mainstream periodístic català els fes seus. Però part de la seva obra ja existia i no pas menor, com “El profeta. O com una altra obra que encara representen de tant: Feísima enfermedad y muy triste muerte de la Reina Isabel I, (aquest mateix al País Basc). I és que un dels trets distintius de la companyia és que van recuperant les obres anteriors, com Els Ocells (que ha tingut segones i terceres temporades). O com la darrera Le congrès ne marche pas, que aquest Nadal tornarà al Poliorama de Barcelona. I mentestrant, ja han aunciat estrena al Teatre Lliure, de cara al 2025: La brama del cèrvol.

“Semblem com els festivals de música, que compres les entrades amb un any d’antel·lació”, es comentava dimarts, en el col·loqui postfunció.- “Que en comprin, que en comprin”, li responia, divertit Aitor Galisteo-Rocher. La conversa va servir per analitzar el context en que el dramaturg Joan Yago va escriure Fairfly, en conjunt amb la companyia assembleària. “Hi havia una bombolla de les start-ups i de l’emprenedoria. El Govern t’animava a que capitalitzessis l’atur i muntessis la teva pròpia empresa”, explicava Aitor Galisteo-Rocher. I Xavier Francés afegia: “Era una emprenedoria molt del tipus Mr. Wonderful, del tot anirà bé”.

I aquest és el motor de Fairfly, la start-up dedicada a comercialitzar farinetes infantils de larves de mosca. “Resulta que aquesta primavera, a l’Espai Texas de Barcelona, van venir a veure’ns una empresa que ara comercialitza, de veritat, farines de grills”. “Darwinisme comercial”…

Pobres contra pobres, fent allò que van prometre que mai no farien. I tot això amb una escenografia minimalista (taula i cadires), en què el públic envoltava els actors i actrius en l’auditori dels Jardinets de la Caixa. I és que el festival Fresc ens va regalar la –poc habitual- possibilitat de gaudir de teatre a l’aire lliure. Ai las! Veus com es fa fosc, se senten les campanades de Sant Fèlix, les granotes de l’embassament dels Jardinets rauquen, ocellets s’acomiaden piulant… Ai, l’estiu.

Comentaris
To Top